vrijdag 14 januari 2011

Tet Zoo

Tetrapod Zoology, het blog van Darren Naish, is misschien het beste blog over paleontologie. Een andere mogelijkheid voor het beste blog is Laelaps, van Brian Switek. En dan zijn er nog zeker blogs die ik niet ken ...

In de blogpost van 12 januari geeft Darren Naish een bespreking van het boek:

L.M. Chiappe, 2007. Glorified Dinosaurs: The Origin and Early Evolution of Birds. John Wiley and Sons. ISBN 0-471-24723-5

Dit is het beste boek voor niet-paleontologen over vogels en hun bijbehorende dinosauriërs. Ik heb dit boek gebruikt voor een schema van de indeling van de vogels binnen de dinosauriërs.

De blogpost van Tet Zoo en het boek zijn absolute aanraders.

Ikzelf kom terug met:
- fossielen van de orde Hazen, Konijnen en Pika’s
- vroege fossielen van zoogdieren – in een aantal afleveringen.
- de Honden
- de Wasberen
- chromosomale overeenkomst
- zelfde genen in verschillende soorten, onafhankelijke mutaties, zelfde afwijking


Na enig werk dat ik erin moet steken.

4 opmerkingen:

  1. OK!
    Als je naar genen gaat kijken, let je ook op introns? intron positie, zgn 'nieuwe' introns, soortspecifieke introns, intronloze genen?

    een vraagje tussendoor: hebben alle mannetjes zoogdieren (twee) tepels? of zijn er zonder?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zal op introns letten - als ze aan de beurt zijn.

    Mannetjes en tepels: Dit soort vragen lijkt makkelijk maar ik zit direct vast. Bij placentale zoogdieren zou ik vermoeden dat mannetjes hetzelfde aantal tepels hebben als vrouwtjes. Bij sommige beesten is het niet goed te zien of het een mannetje of een vrouwtje is, als jonkie, en ik heb nooit gehoord: tel tepeltjes. De dierenarts zal het wel weten, of anders in de vacht kunnen kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De achtergrond van de vraag over mannetjestepels is dat het standaard antwoord is dat ze onderworpen zijn aan stringente developmental constraints of zoiets. Lijkt me onzin of tenminste onbewezen. Ik ken geen bewijzen. Waarom zou een mutatie hier en daar mannetjestepels niet kunnen laten verdwijnen? Er moeten toch een paar zoogdiersoorten zijn waar mannetjestepels vrijwel geheel verdwenen zijn? Alles varieert, waarom dat niet?

    BeantwoordenVerwijderen