Nu ja, als Katvormigen en Hondvormigen. Voor ik verder ga met de indeling van de roofdieren, eerst maar welke roofdieren er zijn. Ik volg de laatste indeling, de indeling aan de hand van moleculaire gegevens. In de volgende blogpost vertel ik hoe men aan die indeling komt en hoe goed die indeling wel niet is. Eerst ‘Who is Who?’
Er zijn twee grote groepen binnen de huidige roofdieren, de Katvormigen en de Hondvormigen. Hier is een Katvormige samen met een Hondvormige op de foto:
Cat & Co
Charlie Coyote en Eli Cat, http://www.dailycoyote.net/
en hier ook
Poezie heeft een wezeltje gevangen.
Foto’s van katvormigen heb ik al gegeven.
http://evolutiebiologie.blogspot.com/2009/12/katachtigen-en-katvormigen.html
http://evolutiebiologie.blogspot.com/2009/12/roofdieren-van-madagascar.html
De overige roofdieren zijn Hondvormigen.
De families zijn volgens de laatste indeling:
de Marterachtigen, Mustelidae
wezeltje
de Wasbeerachtigen, Procyonidae
ringtail
de Kleine Panda-achtigen, Ailuridae
rode panda
de Stinkdierachtigen, Mephitidae
stink badger
skunk
de zeeroofdieren: Pinnipedia, met de families zeehonden, zeeleeuwen en walrus
zeehond
de Beerachtigen, Ursidae
ijsbeer
de Hondachtigen, Canidae
Charlie Coyote en Chloe Dog - sunset serenade http://www.dailycoyote.net/
Hier volgt een overzicht van een fylogenetische boom uit 2005, met de namen en schetsjes van de beesten
figuur 5 Flynn en anderen 2005
Nog even oefenen:
Volgens deze fylogenetische boom zijn :
de Wezels en de Wasberen elkaars nauwste verwanten.
de Stinkdieren zijn de nauwste verwanten van de (Wezels + Wasberen)
de Kleine Panda is de nauwste verwant van de (Stinkdieren + (Wezels + Wasberen))
de Zeeroofdieren zijn de nauwste verwant van (Kleine Panda + (Stinkdieren + (Wezels + Wasberen)))
de Beren zijn de nauwste verwant van (Zeeroofdieren + (Kleine Panda + (Stinkdieren + (Wezels + Wasberen))))
de Honden zijn de nauwste verwant van (Beren + (Zeeroofdieren + (Kleine Panda + (Stinkdieren + (Wezels + Wasberen)))))
en dan komen we bij
‘ alle Hondvormigen zijn even verwant met alle Katvormigen’
**************
J.J. Flynn, J.A. Finarelli, S. Zehr, J. Hsu, & M.A. Nedball, 2005. Molecular phylogeny of the Carnivora (Mammalia): Assessing the impact of increased sampling on resolving enigmatic relationships. Syst. Biol. 54:317–337.
Vanavond om 18:05 op BBC1 'Lost Land of the Tiger'. Waarschijnlijk een herharling (of vervolg?) van een documentaire over tijgers die boven de boomgrens leven in een gebied in Bhutan waar ook nog 2 andere kat-achtigen leven, een unieke situatie. Zeker de moeite waard.
BeantwoordenVerwijderenIk ben verhuisd naar:
BeantwoordenVerwijderenkorthof.blogspot.com
Ik weet nog niet hoe ik kan linken naar andere blogs (in de marge) zoals jij hebt gedaan. Maar zodra ik erachter ben zal ik die van jou er uiteraard bij zetten.
Hallo Gerdien,
BeantwoordenVerwijderengenoten van je link naar dailycoyote.net
vandaag deze post gevonden, over divergentietijd tussen katten en honden, via TimeTree:
http://pleion.blogspot.com/2010/10/time-tree-rocks.html
Wij wonen in Costa Rica en lezen altijd met veel belangstelling de artikelen op uw weblog. Nu hebben wij een Amerikaanse buurvrouw die ons vertelde dat haar takshondje (een reu), hemofilie heeft. Als gepensioneerd arts ben ik de laatste tijd steeds meer geïnteresseerd geraakt in de evolutiebiologie en ik volg op het ogenblik een aantal biologiecolleges, die de UC Berkeley op zijn website heeft staan, om van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte te komen.
BeantwoordenVerwijderenHet verhaal van onze vriendin was de aanleiding om wat te gaan googlen. Zo kwam ik er achter dat hemofilie niet alleen bij de mens, maar ook bij andere zoogdieren voorkomt: bij honden en katten zowel type A als B, bij paarden alleen type A, en bij muizen alleen type B. Het wordt, net als bij de mens, geslachtsgebonden overgeërfd, en het lijkt er dus op dat het om dezelfde mutaties gaat. Ik vraag mij af hoe dit evolutionair in elkaar steekt. Het enige wat ik kon vinden, is dat de gemeenschappelijke voorouder van primaten en carnivoren ongeveer 90 miljoen jaar geleden geleefd moet hebben, zodat de betreffende mutaties al heel oud zouden moeten zijn. Maar hoe zit het dan met de muizen en de paarden? En waarom hebben die alleen type A óf type B hemofilie?
Is hierover iets meer bekend en zo ja, zoudt u mij hierover meer informatie willen geven? Misschien zou het zelfs aanleiding voor een artikeltje op uw website kunnen zijn?
@Wily Haagsma.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor uw reactie!
Ik zie dat hemofilie inderdaad bij katten, honden en muizen voorkomt. Ik zal er verder in moeten duiken, ik weet er zo niets van.
Na de fossielen van de roofdieren komen de honden aan de beurt, en daarna staat een blogpost over chromosomale overeenkomst op het programma. Daarbij komt ook aan de orde of een gen steeds op bv het X-chromosoom zit in alle / de meeste zoogdieren. Daarna is hemofilie een goed topic, want uit overeenkomstige genen zou ook volgen dat de ziekte overeenkomstig is.
De mutaties kunnen wel andere zijn. Als Factor IX (ik zie dat die genoemd wordt) uitgeschakeld wordt zou dat op een aantal manieren kunnen gebeuren.
Ik zal dit op het lijstje zetten.