maandag 11 januari 2010

heel even over indelingen

Ik heb geen tijd voor een degelijk verhaal, daarom even een paar plaatjes.

De klassieke Linneaanse systematiek werkt met algehele overeenkomst tussen beesten. Bij de gewervelde dieren worden dan vijf klassen onderscheiden:
vissen – waterdieren met kieuwen
amfibieën – koudbloedige landdieren met naakte huid
reptielen – koudbloedige geschubde landdieren
vogels – warmbloedige dieren met veren
zoogdieren – warmbloedige dieren met haren.


Dingus & Rowe, blz 198

Er zullen wel meer officiële verschillen zijn, maar dit volstaat. Dit zijn helder gescheiden groepen. Het is niet mogelijk dat een beest in twee groepen ingedeeld wordt. Archaeopteryx is een reptiel of een vogel, een van beide in dit systeem.


Dingus & Rowe, blz 201

De afstamming van de beesten, bijvoorbeeld van de vogels, is intussen bekend. Hier staat de fylogenie van de vertebraten.


Dingus & Rowe, blz 200

De skeletjes boven de schildpad in het vertakkingsschema zijn Saurier (voorbeeld een of andere hagedis), Archosaurier (voorbeeld een krokodil), Dinosaurier (voorbeeld een theropode), en dan twee recente vogels ( kip en roadrunner, of zoiets).

De fylogenie leidt tot de volgende fylogenetische indeling:


Dingus & Rowe, blz 202

Dit is de indeling die nu algemeen gegeven wordt.

Volgens de klassieke Linneaanse systematiek zijn de dinosauriers uitgestorven. Volgens de fylogenetische systematiek zijn de dinosauriers niet uitgestorven, maar zitten in de bomen en zingen. Vandaag zingen ze niet, maar hippen er dino’s door mijn tuin op zoek naar de vogelhap. Gisteren onder andere een koperwiek en een kramsvogel.

****************
L. Dingus & T. Rowe, 1998. The Mistaken Extinction: dinosaur evolution and the origin of birds. W.H. Freeman and Company, New York.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten