donderdag 14 juli 2011

Vragen over vleermuizen. 1.

In de biologie is het heel gemakkelijk om vragen te vinden waarop niemand een antwoord weet. Bijvoorbeeld, een vraag als: waarom zijn er geen blauwe of gele of rode zoogdieren? Er zijn blauwe, gele en rode vogels, en daarom zal ‘schutkleur gewenst’ wel niet het juiste antwoord zijn.


Vogelkleuren

Er zijn ook vragen waar bijna niemand een antwoord op weet. Zoals: zijn er vleermuisetende vleermuizen? En zoals: waarom vliegen vleermuizen s’nachts?

Vleermuisetende vleermuizen? Vleermuizen eten toch insecten?
Ja, Nederlandse vleermuizen eten insecten.

langoorvleermuis, bechsteins vleermuis Myotis bechsteini

Verder zijn er elders vruchtenetende vleermuizen, nectaretende vleermuizen,– zelfs van visetende vleermuizen had ik wel gehoord.

Vruchten:


Nectar:


En bloed, de bekende vampyrs:


Vis:


Het was al bekend dat er een vissende vleermuis bestaat in Midden-Amerika, maar er is ook een Europese! Dat is Capaccini’s vleermuis. De waarneming dat deze vleermuis vist komt uit Spanje. Hier is de video!

Muis:


Kikker:


Vogel:

Vampyrum spectrum uit Mexico.Nyctalus lasiopterus, grote rosse vleermuis

Een studie naar het diet van deze vleermuis maakte gebruik van isotopen van koolstof en stikstof. Koolstof bestaat als C12 en C13; stikstof bestaat als N14 en N15. De verhouding C12/C13 en N14/N15 verschilt tussen insecten en vogels. Als een vleermuis vogels eet, zal zijn verhouding C12/C13 en N14/N15 meer overeenkomen met die van vogels; als een vleermuis insecten eet, zal zijn verhouding C12/C13 en N14/N15 meer overeenkomen met die van insecten. Zo beredeneerden Ibáñez en zijn groep dat Nyctalus lasiopterus, de grote rosse vleermuis, vogels eet. Dat zijn dan kleine zangvogeltjes tijdens de trek. Het idee is dat de vogels net als grote insecten gevangen worden, binnen een klapnet van vleermuisvleugels en staartflap, en in de vlucht opgegeten.

HIER is een fotoserie met vissende, vruchtenetende, kikkeretende, nectarlikkende vleermuizen.

Als sommige vleermuizen vogels eten, zou er dan ook een vleermuisetende vleermuis bestaan?

Ja!
Het onovertroffen Tetrapod Zoology heeft een plaatje. Dit schijnt het enige plaatje te zijn dat bestaat van een vleermuisetende vleermuis. Kijk op Tetrapod Zoology!

Chrotopterus auritus
http://scienceblogs.com/tetrapodzoology/2007/02/a_new_hypothesis_on_the_evolut.php

6 opmerkingen:

 1. Prachtig artikel. Dank! Er zijn wel vragen die een bioloog met een beetje speculatie kan oplossen. Waarom zijn er geen fel gekleurde vleermuizen? Bijvoorbeeld door sexuele selectie zouden mannetjes mooie opvallende streeppatronen op hun kop kunnen hebben. Maar als alle vleermuizen nachtdieren zijn valt dat niet zo op.

  waarom zijn er geen blauwe of gele of rode zoogdieren? de gewone of rode eekhoorn komt in de buurt van rood...! En de vos (ook wel rode vos) komt ook aardig in de buurt!

  En de Blue-footed Booby zou je toch ook niet voorspeld hebben als je niet wist dat hij bestond?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "In de biologie is het heel gemakkelijk om vragen te vinden waarop niemand een antwoord weet. Bijvoorbeeld, een vraag als: waarom zijn er geen blauwe of gele of rode zoogdieren?"

  Maar WAAROM zijn die vragen niet beantwoordbaar terwijl ze wel zinnig zijn? Je komt zelf al met het mogelijk antwoord (daarom zal ‘schutkleur gewenst’ wel niet het juiste antwoord zijn.) dat je direct weer verwerpt. Dus het moet een zinnige vraag zijn.
  Je kunt het toch in de biochemie van pigmenten zoeken en mutaties die pigmenten veranderen? Het is dus niet principieel onbeantwoordbaar, maar praktisch?

  Zo gaan er geruchten over een 'Blue Tiger'
  "Occasionally reported but never officially documented, the Blue or “Maltese” Tiger is said to be an exceedingly rare mutation of the South Chinese or Amur Tiger"
  http://webecoist.com/2010/03/30/azure-as-the-sun-shines-10-amazing-blue-animals/

  zie ook: Blue Whale!

  Geel: hebben tijgers en leeuwen geel niet als grondkleur?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geel van leeuwen en tijgers is feomelanine, zelfde als rood bij katten en rood haar bij mensen. Feomelanine (roodachtig tot geling) en eumelanine (bruin tot zwart) geven het kleurenpalet van zoogdierhaar, soms samen in een haar.

  Geel en rood van bv de goudfazant is een stof die te maken heeft met vitamine A. Ook zoogdieren doen aan vitamine A, maar niet voor hun haarkleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Feomelaninen en eumelaninen hebben vogels ook, bv fazantenhennenkleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Blauw is een structuurkleur, het gevolg van lichtbreking door een bepaalde fijne gelaagdheid van een oppervlak.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij sprinkhaan, muis, vogel, kikker in de National Geographic serie en ik denk vleermuis wordt de prooi bij de kop vastgehouden; is vanaf die kant gevangen? Ook lijkt het alsof de etende vleermuis zijn duimhaakjes kan gebruiken om de prooi vast te houden.

  BeantwoordenVerwijderen