woensdag 12 augustus 2009

Ondersoorten en hun namen

Er zijn nog andere Wilde Katten dan de Europese Wilde Kat, bijvoorbeeld de Noord-Africaanse Wilde Kat. In Italie komen twee ondersoorten van de Wilde Kat voor: Europese Wilde Katten op het vasteland van Italie en Noord-Afrikaanse Wilde Katten op Sardinie.

De Europse Wilde Kat heet officiëel Felis silvestris silvestris, de Noord-Afrikaanse Wilde Kat Felis silvestris libyca.
F. s. silvestris
De Europese ondersoort is groter en grijzer dan de Noord-Afrikaanse ondersoort.


F. s. libyca
De Noord-Afrikaanse ondersoort is kleiner en bruiner of rossiger dan de Europese ondersoort.

Houdt de naam in dat F. s. silvestris de oorspronkelijke Wilde Kat is, en dat F. s. lybica daarvan afgeleid is? Nee: de naam geeft aan Felis silvestris oorspronkelijk beschreven is aan de hand van de Europese Wilde Kat – dus dat Felis silvestris in de officiële lijst van beesten terecht kwam aan de hand van een Europees exemplaar. De ondersoort aan de hand waarvan de soort beschreven is krijgt de soortsnaam als ondersoortsnaam mee. Vandaar Felis silverstris silvestris voor de Europese Wilde Kat.

Iets dergelijks zien we bij de Leeuw, Panthera leo. Wie is Panthera leo leo? De ons meest bekende leeuw, die van de tv en de Serengeti, of de leeuw waar de rest van af zal stammen? Geen van beide: het is de ondersoort die als leeuw in de boekhouding van de beesten terecht kwam.

De leeuw kwam ooit voor over heel Afrika, het Midden-Oosten, West Azie, en Europa – zelfs nog in historische tijden. De leeuw is vaak afgebeeld:

Babylon

Persepolis

Nu komt de Aziatische leeuw alleen nog voor in het Gir-woud in India, en is hij in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten uitgeroeid.
Wikipedia geeft op dat er minimaal 7 ondersoorten zijn; bijvoorbeeld Panthera leo krugeri in Transvaal en de Aziatische leeuw P. leo persica in India. Maar het is ook mogelijk dat er twee ondersoorten zijn: beneden de Sahara, P. l. senegalensis, versus Noord-Afrika, Europa met Azie. De Noord-Afrikaanse en Aziatische leeuw zouden verschillende ondersoorten kunnen zijn: Panthera leo leo en Panthera leo persica Ten zuiden van de Sahara zouden twee ondersoorten voor kunnen komen, of zelfs vier.

Wie is de formele leeuw, Panthera leo leo? Dat is de in het wild uitgestorven Barbarijse Leeuw of Berberleeuw uit Noord-Africa: Marocco, Algerije, Tunesie. Dit is de ondersoort leeuw die Linnaeus beschreven heeft als leeuw: namelijk de leeuw die toen (in gevangenschap) in Europa te zien was. De Europese dierentuinleeuwen en circusleeuwen worden geacht in ieder geval deels van de Barbarijse leeuw af te stammen. Het kan zijn dat de leeuwen in de dierentuinen van Rabat en Addis Abbeba redelijk zuivere Barbarijse leeuwen vertegenwoordigen.

De Barbarijse leeuw, uit kouder gebied en bergen, heeft veel en donkere manen, en lang haar op zijn buik.


De Indiase leeuw heeft minder manen

De lichtere Afrikaanse savanneleeuw:


********
J. Burger & H. Hemmer, 2006. Urgent call for further breeding of the relic zoo population of the critically endangered Barbary lion (Panthera leo leo Linnaeus 1758). European Journal of Wildlife Research 52: 54–58
http://en.wikipedia.org/wiki/Lion
http://de.wikipedia.org/wiki/Berberl%C3%B6we
http://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_Lion
http://de.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6we
http://nl.wikipedia.org/wiki/Leeuw_(dier)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten